Marie-Hélène Mathieu

Publié le 31/07/2020 dans builders

Gespecialiseerde opvoedster. Ze sticht in 1963 een christelijke dienst voor gehandicapten in Frankrijk : OCH (Office Chrétien des personnes Handicapées).
Ze zet het tijdschrift “Ombres et Lumière” (Schaduw en Licht) op dreef en leidt het tot in 2000. Met Jean Vanier sticht ze de internationale vennootschap “Geloof en Licht” waarvan ze de internationale coördinator wordt in 1979.
Tezelfdertijd wordt ze door paus Johannes-Paulus II lid genoemd van de Pontificale Raad voor de leken (1984) en is één van de twee beroemde Franse vrouwen door paus Benedictus XVI benoemd tot toehoorster op de synode van de bisschoppen over Eucharistie (in 2005).

Ze is de eerste vrouw die een vastenlezing gaf in O.L.V. van Parijs (1988). Marie-Hélène Matthieu kreeg als onderscheiding van de Heilige Zetel het kruis “Pro Ecclesia et Pontifice” (2005). Ze is “Commandeur” in de franse Orde van het Legioen van Eer.

Ze heeft volgende boeken uitgegeven : “Mieux vaut allumer une lampe que maudire l’obscurité” (Beter een lamp aan te steken dan de duisternis te vervloeken), “Dieu m’aime comme je suis”(God bemint me zoals ik ben), “La lumière d’une rencontre” (Het licht van een ontmoeting),”40 ans d’histoire” (40 jaar geschiedenis) en “Plus jamais seuls” (Nooit meer alléén). (Tot nu toe, helaas nog geen vertaling in het Nederlands, sommige bestaan in het Engels, Spaans of Italiaans).