Onze geschiedenis

1968 :

In die tijd dacht men dat mentaal gehandicapten geen plaats hadden in bedevaarten. Veel mensen dachten dat ze er niet bekwaam voor waren en dat hun aanwezigheid de andere bedevaarders zou hinderen. Jean Vanier en Marie-Hélène Mathieu krijgen dit te horen van de ouders van twee zwaar mentaal gehandicapte kinderen, Thaddee en Loïc. Samen met een paar andere ouders beslissen ze een bedevaart naar Lourdes te organiseren. … drie jaar voorbereiding wekt reacties op : enthousiasme of kritiek !


1971 :

Met Pasen komen voor het eerst samen te Lourdes  12 000 bedevaarders uit 15 landen waarvan 4 000 mentaal gehandicapten met hun ouders en vrienden, vooral jongeren. Voor ze naar huis terugkeren verklaart Jean Vanier: « Kom samen in kleine gemeenschappen en doe wat de Heilige Geest u toefluistert ». Zo is Geloof en Licht geboren, op Paasmaandag te Lourdes : internationale ontmoetingen om de vier jaar en internationale bedevaarten om de tien jaar maken deel uit van de geschiedenis .


1975 :

Paus Paulus VI ontvangt Geloof en Licht in de St Pietersbasiliek : « God bemint je zoals je bent. Je hebt een speciale plaats in de Kerk ».


1981 :

Tweede internationale bedevaart van Geloof en Licht te Lourdes : 12.000 bedevaarders uit 23 landen.


1991 :

Derde internationale bedevaart te Lourdes : 13.000 bedevaarders uit 60 landen.


2001 :

Vierde bedevaart : meer dan 16.000 mensen uit 73 landen uit 5 werelddelen. Overal in de wereld organiseren de gemeenschappen, die zich niet hebben kunnen verplaatsen, zelf bedevaarten in gebed verenigd met de internationale samenkomst.


2011 – 2012 :

Geloof en Licht viert 40 jaar bestaan. Ter gelegenheid van die verjaardag worden een veertigtal bedevaarten vol vreugde overal in de wereld georganiseerd.